You are currently viewing COMMUNIO sprijină Secția de Îngrijiri Paleative

COMMUNIO sprijină Secția de Îngrijiri Paleative

Marți, 12 decembrie 2017, Asociația Centrul Socio-Cultural COMMUNIO, la inițiativa Președintelui – Pc. Pr. Dr. Ionuț Ghibanu, a donat suma de 5.000 lei, Secției de Îngrijiri Paleative, din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște, condusă de doamna dr. Carmen Marcu.

Reamintim tuturor faptul că Teatrul Tony Bulandra a pus în scenă al doilea spectacol caritabil dedicat acestei Secții, cu piesa „Mofturile lui Nenea Iancu”, iar un concert caritabil dedicat aceleiași cauze a avut loc și într-un cunosut club bucureștean, toate încasările mergând către aceasă secție unde sunt îngrijiți bolnavi în stadii terminale.

Termenul de „paliaţie“ provine din latinescul „pallium“, care înseamnă „a acoperi“, iar în limbaj actual înseamnă a ameliora, a controla efectele bolii prin asigurarea de tratamente medicamentoase suportive, sprijin psihoemoţional şi spiritual. În România, îngrijirea paliativă s-a dezvoltat la nivel de asistenţă medicală primară, în centre de zi, în unităţi cu paturi, sub forma serviciilor medicale la domiciliu sau în echipe mobile de paliaţie la nivelul spitalelor.